پیام خود را بنویسید

جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای تائبی

مجید جندقی علایی، علی اصغر گلشنی، علی نخعی، سهیلا تائبی، ،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۸۳ )
چکیده

تأثیر امواج بر فعالیتهای مرتبط با محیط دریا از قبیل ساخت و نگهداری سازه‌های ساحلی و فراساحلی، کشتیرانی و حمل و نقل دریایی، حفاظت از سواحل و حفظ محیط زیست موجب شده است تا راه‌حل های کوناکونی برای تعیین مشخصه های موج توسط محققین ارائه شود. اندازه‌گیری میدانی، بررسی تحلیلی، روش‌های تجربی و نیمه تجربی، مدلسازی های فیزیکی و شبیه‌سازی‌های عددی از جمله روش‌هایی هستند که بنابر مقتضیات طرح ( اهمیت، دقتموردنظر ، امکانات و زمان ) مورد استفاده قرار می گیرند. بااین وجود، به دلیل ماهیت پیچیده و تصادفی امواج، رویکرد به بررسی‌های جامع و درازمدت اقلیم موج همراه با لحاظ مسأله عدم قطعیت این پدیده ضروری است. در این راستا، پیش‌یابی موج (Wave hindcast) با استفاده از مدل‌های عددی، یکی از جدیدترین تلاش‌ها در زمینه شناخت صحیح اقلیم موج به شمار می‌رود. در این مقاله امواج ناشی از باد در کل دریایی خزر در بازه زمانی ژانویه ۱۹۹۲ تا آگوست ۲۰۰۳ شبیه‌سازی شده اند. به این منظور، داده های باد مدل هواشناسی جهانی ECMWF در فواصل زمانی ۶ ساعته و روی شبکه‌ای با ابعاد ۵۶/. درجه اخذ و با مقایسه با اندازه گیری‌های مستقیم مانند برداشت‌های ماهواره‌ای اصلاح شده است. سپس با استفاده از مدول SW نرم‌افزار Mike ۲۱ که یک مدل ریاضی نسل سوم تبدیل باد به موج است، موج ناشی از میدان باد گسترده روی سطح دریا محاسبه شده است. کالیبراسیون و درست سنجی نتایج مد پس از اجرا به کمک داده‌های موج و باد کنترل کیفیت‌ شده سینوپتیک، بویه‌ای و ماهواره‌ای انجام شده است. پس از اجرای مدل، به کمک نرم‌افزار آماری EVA ، بهترین تابع قابل برازش به داده‌ای حدی تعیین شده و به کمک آن مشخصات آماری امواج دریایی خزر با دوره‌های بازگشت مختلف محاسبه شده است. کلیه نتایج خام و پردازش شده مدل در یک پایگاه اطلاعاتی ذخیره شده و از طریق یک بسته نرم‌افزاری، قابل دسترسی و به روز رسانی می‌باشد.


فاطمه چگینی، وحید چگینی، سهیلا تائبی،
دوره ۴، شماره ۷ - ( ۳-۱۳۸۷ )
چکیده

در این مقاله دقت روش‌های نیمه‌تجربی و عددی در پیش‌بینی مشخصات امواج ناشی از باد در بنادر امیرآباد و بوشهر مورد مطالعه، ارزیابی و مقایسه قرار گرفته است. در ابتدا مشخصات امواج با استفاده از داده‌های باد ایستگاه‌های همدیدی بابلسر و بوشهر و بکارگیری روش‌های نیمه‌تجربی SMB، SPM و CEM محاسبه شده است. به علاوه، مقادیر ارتفاع و دوره تناوب امواج پیش‌بینی شده با مشخصات ثبت شده توسط بویه‌های موج‌نگار امیرآباد، نکا و بوشهر مقایسه و خطاهای روش‌های نیمه‌تجربی تعیین شده است. سپس نتایج حاصل از روش‌های نیمه‌تجربی با مشخصات بدست آمده از پروژه مدلسازی امواج دریاهای ایران مقایسه شده است. مدلسازی مزبور با استفاده از داده‌های میدان باد ECMWF اصلاح‌شده و بکارگیری مدول SW نرم‌افزار MIKE۲۱ صورت گرفته است. ارزیابی کاملتری از نتایج بدست آمده، با تحلیل حدی مقادیر ارتفاع موج پیش‌بینی و اندازه‌گیری شده و محاسبه مقادیر ارتفاع موج شاخص با دوره‌های بازگشت ۲، ۵ و ۱۰ ساله بصورت کلی و جهتی صورت پذیرفته است.

طبق بررسی‌های انجام شده، روش SPM از بین روش‌های نیمه‌تجربی مناسب‌ترین روش برای تعیین مشخصات امواج بندر امیر‌آباد و روش‌‌های نیمه‌تجربی SMB و SPM به ترتیب مناسب‌ترین روش‌ها برای تعیین ارتفاع‌ و دوره تناوب‌ امواج بندر بوشهر می‌باشند. مقایسه نتایج روش‌های نیمه‌تجربی و عددی نشان می‌دهند که خطای روش‌های‌ نیمه‌‌تجربی در پیش‌بینی مشخصات امواج بندر امیرآباد حدود دو برابر خطای روش عددی است، در صورتی‌که مقادیر بدست آمده از روش‌های نیمه‌تجربی و عددی در بندر بوشهر اختلاف کمی داشته و با مقادیر اندازه‌گیری شده همخوانی دارند. مطالعات نشان می‌دهند که علت اصلی خطای روش‌های نیمه‌تجربی نامناسب بودن میدان باد ورودی است و پیش‌بینی می‌شود در صورت مناسب بودن آمار باد موجود در منطقه، اختلاف ارتفاع موج پیش‌بینی شده به وسیله روش‌های نیمه‌تجربی و عددی قابل قبول باشد.


سهیلا تائبی، علی اصغر گلشنی، وحید چگینی،
دوره ۴، شماره ۷ - ( ۳-۱۳۸۷ )
چکیده

مقاله حاضر به معرفی شبیه سازی ۱۱ ساله پیوسته اقلیم امواج از سال ۱۹۹۲ تا سال ۲۰۰۲ در خلیج فارس و دریای عمان با استفاده از داده‌های ورودی دریافتی از مرکز اروپایی پیش‌یابی میان مقیاس جوی (European Center for Medium-Range Weather Forecasts) می‌پردازد. میدان باد در ارتفاع ۱۰ متری این مرکز به همراه شرط مرزی طیفی موج بر روی عرض ۱۸ درجه شمالی، پس از پاره‌ای اصلاحات محلی به یکی از آخرین ویرایش‌های مدل عددی نسل سوم موج اعمال گردیده است. شبیه‌سازی جداگانه باد و موج طوفان‌های گرمسیری رخ داده در ۳۰ سال اخیر در شمال اقیانوس هند که تاثیرگذار بر منطقه دریای عمان می‌باشند نیز انجام شده و شرط مرزی مدل پیوسته در بازه‌های زمانی وقوع این طوفان‌ها اصلاح گردیده است. برای ارزیابی دقت میدان باد ورودی و میدان موج شبیه‌سازی شده از داده‌های محلی و ماهواره‌ای باد و موج استفاده شده است. سپس مشخصات امواج در دوره بازگشت‌های مختلف با استفاده از تحلیل مقادیر حدی محاسبه گردیده است. به منظور برآورد اهمیت و بزرگی طوفان‌ها در هر جهت، تحلیل مقادیر حدی کل منطقه پس از دسته‌بندی جهتی موج نیز انجام شده است. در پایان برنامه‌ای کامپیوتری با نام اطلس امواج دریاهای ایران برای استفاده در مقاصد مهندسی و مدیریتی برای عموم کاربران تهیه گردیده است.


علی اصغر گلشنی، سهیلا تائبی،
دوره ۴، شماره ۸ - ( ۱۲-۱۳۸۷ )
چکیده

هدف از این مطالعه، شبیه‌سازی میدان باد حاصل از توفان گنو و امواج ناشی از آن در دریای عمان می‌باشد. میدان باد این توفان با استفاده از مدل CGW از نرم افزار مایک ۲۱ و اطلاعات مسیر حرکت توفان گنو و اطلاعات باد ماهواره‌ای QuikSCAT شبیه‌سازی می‌شود. سپس با استفاده از مدل نسل سوم موج SW از نرم افزار مایک ۲۱ و میدان باد شبیه‌سازی شده گنو و شرایط مرزی موج مستخرج شده از مدل ECWMF، امواج ناشی از این طوفان شبیه‌سازی می‌شوند. میدان باد شبیه‌سازی در چابهار با انداره‌گیریهای انجام شده توسط ایستگاه سازمان هواشناسی مقایسه شده و تطابق نسبتا خوبی را از لحاظ سرعت باد بیشینه نشان می‌دهد. مدل‌سازی موج نشان می‌دهد که در اثر وقوع این توفان موجهای بیشینه با ارتفاع مشخصه ۵/۱۰ متر در دریای عمان و ۸/۳ متر در بندر چابهار ایجاد می‌شوند. این نتایج در مقایسه با برداشت بویه‌ای در بندر چابهار حدود ۱۲ درصد بیشتر است که در جهت اطمینان می‌باشد. عدم مشخص بودن شعاع سیکلون در پیش‌بینی‌های هواشناسی قبل از وقوع توفان و کم بودن نقاط اندازه‌گیری باد در دریای عمان از محدودیت‌های انجام این تحقیق می‌باشد. با داشتن اطلاعات مربوط به پیش‌بینی وقوع توفان و با اجرای مدل موج قبلا واسنجی شده می‌توان ماکزیمم ارتفاع موج مشخصه محتمل در سواحل کشور را پیش‌بینی نموده و درصورت لزوم هشدار‌های لازم قبل از وقوع توفان به مردم مستقر در سواحل در معرض خطر برای تخلیه ارائه کرد.


علی اصغر گلشنی، سهیلا تائبی،
دوره ۴، شماره ۸ - ( ۱۲-۱۳۸۷ )
چکیده

هدف از این مطالعه، بررسی کیفیت آمار باد ماهوارهQuikSCAT در دریاهای مجاور ایران (دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان) می‌باشد. داده‌های باد این ماهواره با داده‌های ایستگاههای سینوپتیک در سواحل ایران مقایسه شده‌اند. بدین منظور اختلاف زمانی و مکانی بین مشاهدات ایستگاههای سینوپتیک و داده‌های ماهواره‌ای به ترتیب به یک ساعت و ۴۵ کیلومتر محدود گردید. همچنین این داده‌ها با داده‌های مدلهای عددی باد ECMWFو  NCEP/NCARنیز مقایسه گردیدند. بصورت کلی میانگین و انحراف معیار سرعت باد ماهواره QuikSCAT از سرعت باد ایستگاههای سینوپتیک و مدلهای عددی بیشتر می‌باشد. دقت این میدان باد در دریاهای جنوبی بیشتر از دریای خزر است. دقت مربوط به جهت باد در بادهای با سرعت ضعیف از بادهای با سرعت متوسط و قوی کمتر می‌باشد. سرعت باد  QuikSCATدر محدوده بین ۵ الی ۱۵ متر برثانیه در دریاهای جنوبی از دقت خوبی برخوردار می‌باشد. فاصله نسبتا زیاد بعضی از ایستگاههای سینوپتیک تا نزدیکترین سلول برداشت باد ماهواره‌ای از محدودیتهای انجام این تحقیق می‌باشد. این مطالعه برای اولین بار در دریاهای ایران انجام گرفته است. این میدان باد پس از کنترل کیفیت، میتواند بعنوان یکی از منابع اصلی در مدل‌سازی به منظور پیش‌یابی و پیش‌بینی موج بکار رود.



صفحه ۱ از ۱     

Creative Commons License
International Journal of Maritime Technology is licensed under a

Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.